Cuvinte cheie

Albume. Carti ilustrate 21
Atlase. Dictionare si Enciclopedii 120
Carti pentru copii si tineret 138
Diverse 156
Drept 393
Fara domeniu 11
Fictiune 1434
Ghiduri practice 418
Limbi si civilizatii straine 139
Manuale si auxiliare 248
Medicina 124
Metodologie / Pedagogie 118
Non-fictiune 450
Psihologie 257
Reviste 26
Stiinte sociale 704
Stiinte umaniste 811
Tehnologie si Stiinta 166

 Edituri partenere

Cartea Romaneasca -10 %
Institutul European -10 %
Polirom -10 %
Ad Libri
Agapis
Agaton
Agnos
Aius
Alcris
Aldopress

Vezi toate editurile...


Actiunea umana. Perspectiva Scolii austriece: Rothbard si praxeologia

Epuizat

Actiunea umana. Perspectiva Scolii austriece: Rothbard si praxeologia
NEGRU, Ioana
NEGRU, Anca
PARSONS, D.Stephen
Stiinte sociale - Economie. Contabilitate. Finante
Editura Institutul European

Volumul reprezinta o introducere interesanta in dezvoltarea si conceptele libertarianismului modern, cu fundamentele sale adanc inradacinate in scrierile economice, politice si filosofice ale Scolii austriece. intr-un volum usor de parcurs, cartea combina experti/a lui Murray Rothbard, renumitul economist, istoric si teoretician american, cu cea a unor autoritati in Scoala austriaca, ca de exemplu Ioana Negru si Stephen Parsons.
Aceasta a adus contributii majore in gandirea politica si economica, mai ales in dezbaterea cu privire la responsabilitatile statului si ale individului. Unii autori atribuie inceputul acestor teorii operei lui Cari Menger, care, in 1871, in lucrarea Principiile teoriei economice a expus eficienta mecanismului pietei, opusa planificarii centralizate si interventiei guvernamentale in ceea ce priveste alocarea resurselor. Spre deosebire de gandirea economica neoclasica, Scoala austriaca, prin lista sa lunga de economisti, ce ii include pe Eugen von Boehm-Bawerk, Ludwig von Mises, Friedrich von Hayek, Murray Rothbard etc., pune accent pe dezechilibru si subiectivism, intr-un cadru conceptual al actiunii umane care nu poate fi prognozata in intregime prin observatie empirica. Astfel de idei sunt in clar contrast cu preocuparea neoclasica privind asa-numita analiza obiectiva si cuantificabila marginal, unde actiunea umana poate fi proiectata matematic de la o stare de echilibru la alta. intr-o versiune si mai extrema, astfel de actiuni umane pot fi reduse la expresii cuantificabile derivate din aplicarea calculului diferential! Aceasta carte cuprinde capitole privitoare la metodologia teoriei economice austriece , praxeologia ca metoda a stiintelor sociale , metode si idei filosofice in Scoala austriaca , o antologie de texte Murray Rothbard , Scoala austriaca ca sistem economic pluralist , mantia stiintei si insista pe importanta studierii actiunilor umane cu scop, care, capabile de analiza logica, nu pot fi reduse la dimensiuni predictibile intre puncte de echilibru succesive. Recunoscand nevoia existentei unor structuri in cadrul carora pietele pot sa functioneze si indivizii pot sa urmeze etica universala a proprietatii individuale, Rothbard a sustinut adesea ca mecanismele pietei reprezinta mijloace de alocare optima a resurselor.
Cartea cuprinde eseuri pe diferite teme legate de praxeologie si reprezinta o discutie constructiva si critica asupra fundamentelor metodologice si filosofice ale perspectivei praxeologice si ale Scolii austriece .


Nr. pagini: 198
ISBN 978-973-611-715-2
Format 140x190 mm
Anul aparitiei 2011

Recomandari din acelasi domeniu:


 Autentificare


 Cautare


 Parteneri

 
Ghidul tau autentic de shopping.