Cuvinte cheie

Albume. Carti ilustrate 21
Atlase. Dictionare si Enciclopedii 120
Carti pentru copii si tineret 138
Diverse 156
Drept 393
Fara domeniu 11
Fictiune 1434
Ghiduri practice 418
Limbi si civilizatii straine 139
Manuale si auxiliare 248
Medicina 124
Metodologie / Pedagogie 118
Non-fictiune 450
Psihologie 257
Reviste 26
Stiinte sociale 704
Stiinte umaniste 811
Tehnologie si Stiinta 166

 Edituri partenere

Cartea Romaneasca -10 %
Institutul European -10 %
Polirom -10 %
Ad Libri
Agapis
Agaton
Agnos
Aius
Alcris
Aldopress

Vezi toate editurile...


Argumentul nuclear in politica externa a statelor
38,53 Lei
34,68 Lei
Adaugă
Argumentul nuclear in politica externa a statelor
Rodica DINULESCU
Stiinte sociale - Studii strategice si de securitate
Editura Institutul European

In urma cu doua decade, incheierea Razboiului Rece, marcata formal de disparitia Uniunii Sovietice, inregistreaza cel mai inalt grad de optimism privind diminuarea importantei armelor nucleare in echilibrul strategic global. Buletinul oamenilor de stiinta in domeniul atomic, sursa de referinta pentru evaluarea riscului unei catastrofe totale (Doomsday), estima ca in 1991 umanitatea avea cel mai mare grad de siguranta dupa aproape 45 de ani de confruntare in domeniul nuclear intre cele doua superputeri (17 minute pana la un simbolic «miez al noptii»). Prognozele optimiste generate atunci de diminuarea arsenalelor armelor nucleare strategice prin implementarea acordului START si mai ales de diminuarea gradului de alerta nucleara, au fost in scurt timp contrazise de o resurgenta a amenintarii nucleare in noul context post-Razboi Rece.
Ultima estimare a Buletinului, de la sfarsitul anului 2010, apreciaza ca astazi ne aflam la doar 6 minute simbolice de o catastrofa totala. Chiar daca noile evaluari de risc iau in calcul si amenintarile generate de schimbarea climatica, ponderea cea mai mare a riscului global vine tot din acest domeniu. Gravitatea amenintarilor nucleare actuale este comparabila, in aceasta grila de analiza, cu unele dintre cele mai fierbinti momente ale Razboiului Rece, in care riscul unei confruntari directe si al holocaustului nuclear au fost foarte vizibile, si nu doar pentru specialisti.
Spectrul noilor amenintari nucleare este diferit astazi fata de perioada Razboiului Rece: proliferarea armelor de distrugere in masa si riscul ca acestea sa cada in mainile teroristilor, programele nucleare ale Coreei de Nord si Iranului, multiplicarea numarului statelor care au capacitatea tehnologica de dezvoltare atat a ogivelor nucleare, cat si a vectorilor de transport.
Reconfigurarea raporturilor de putere pe plan international, emergenta unor noi puteri globale si resurgenta altora accentueaza caracterul complex al viitoarelor amenintari nucleare. Relatiile din Statele Unite si Federatia Rusa si schimbarea paradigmelor nucleare ale acestora raman insa factori determinanti pentru orice evolutii ale spatiului strategic.
Identificarea si aplicarea unor strategii de raspuns flexibile la amenintarile nucleare sunt obiective prioritare ale comunitatii internationale, in conditiile diminuarii gradului de predictibilitate a dinamicii relatiilor dintre puterile nucleare existente si cele potentiale.


Nr. pagini: 383
ISBN 978-973-611-810-4
Format 125x195 mm
Anul aparitiei 2012

Recomandari din acelasi domeniu:


 Autentificare


 Cautare


 Parteneri

 
Ghidul tau autentic de shopping.